JÖVEDELMEZŐSÉG

2018.09.26.

A gazdaság költségszámításai alapján az őszi káposztarepce termesztése, átlagos hozam mellett minden más őszi gabonáénál jövedelmezőbb Európában. Termesztése a legtöbb esetben még a fő tavaszi vetésű növények többségével azonos vagy azt meghaladó jövedelmezőséget biztosít.

 

Az elmúlt években az európai gabonahozamok stagnáltak, az éghajlat növekvő változékonysága miatt egyre nehezebben volt biztosítható a növények minősége. Ezzel szemben az őszi káposztarepce átlagos hozama folyamatosan növekvő trendet mutat, az olajtartalma pedig évről évre viszonylag stabil maradt.

 

Figyelembe véve a különböző növények termesztésével elérhető terméseredményeket és a termesztésükhöz szükséges input anyagok ráfordítási költségeit, széles körben elismert tény, hogy a repce Európában, a több mint kétszeres terményárának köszönhetően, jóval jövedelmezőbb, mint az őszi búza.

 

Ellentétben a búzával, ahol az export mértéke döntő fontosságú a magas termelési érték elérése szempontjából, Európa növényiolaj-termelése továbbra is jóval önellátásra szükéséges szint alatt marad.

 

Ez biztos belföldi felvevő piacot biztosít a teljes európai repcetermés számára – ráadásul a lényegesen egészségtelenebb és környezetszennyezőbb pálmaolaj importja is kiváltható vele. A régióban tapasztalható GMO-mentes állati takarmányok iránti komoly kereslet további pozitív piaci kilátásokat jelent az Európán belül megtermelt repcemag számára. A biztos gazdasági kilátások mellett az őszi repce köztes növényként is jelentős értéket képvisel, és számos általános gazdálkodási előnyt kínál a termesztők számára.