Kórokozók elleni védekezés

2018.09.26.

 

ERŐS BELSŐ VÉDELEM A BETEGSÉGEK ELLEN TERMÉSE MEGÓVÁSA ÉRDEKÉBEN

 

 

 

 

 

Tudta, hogy a DEKALB fajták világos levélfoltosodással szembeni ellenálló képessége, valamint kettős fóma rezisztenciája nagymérvű rugalmasságot biztosít a gombaölő szeres kezelések időzítésében, egyidejűleg megóvja növényeit mindkét termésrabló betegséggel szemben?

Biztosítsa be őszi káposztarepce állományát a DEKALB betegség-ellenálló megoldásaival!

 

A lombot és a szárat fertőző megbetegedések bizonyos mértékig mindenképpen korlátozzák az őszi káposztarepce teljesítményét és pusztítók lehetnek olyan helyeken, ahol a fertőzési nyomás nagy, és a védekezések időbeni elvégzése már hatástalan.

 

A fómás szárrák (gázgangréna) a legkártékonyabb betegség egész Európában. Együtt a világos levélfoltosodással egyre nagyobb problémát jelentenek egyes régiókban.

 

Mi több, mint tudjuk a szár belsejét pusztító fóma jelentős termésveszteséget okoz még akkor is, ha a szár már megdőlt. Valóban, hivatalos skandináv kísérletekben, ahol teljes gombák elleni védekezési programot használtak, 10-15%-kal alacsonyabb terméshozamokat mutattak ki e megbetegedésekkel szemben gyenge ellenállóságot mutató fajtáknál.

 

A szklerotíniás és verticilliumos hervadás alkalomszerűen, a gomba fejlődésére kedvező környezeti és időjárási viszonyok mellett okoz érzékeny károkat.

 

A fajták nemesítése és szelektálása egész Európában olyan területeken, ahol a fóma fertőzési nyomása igen magas volt és nem végeztek gombaölőszeres kezeléseket, tette lehetővé a 25 éve már meghatározott RLM7 fóma rezisztencia fajtákba való beültetését.

 

Ez az ellenálló képesség az idővel rendkívül megbízhatónak bizonyult. A teljesítmény stabilitásán túlmenően a célunk az volt, hogy a fóma növekedésében és a szárrák kifejlődésében szerepet játszó nagyszámú kisebb gének ismeretében a a fajták ellenállóságát poligénes rezisztenciával megerősítsük.

 

Ezzel egyidőben nemesítési programjainkban folyamatosan, és magas szintre fejlesztettük a világos levélfoltosság elleni rezisztenciát, melyet a legmodernebb hibridizációs technikát alkalmazva kombinálni tudtunk a fóma kettős rezisztenciával, így e betegségekre rezisztens piacvezető szintű fajtákat tudunk a gyakorlat számára ajánlani.

 

A rezisztencia ezen szintje nagy rugalmasságot teremt a gombaölő szeres kezelések időzítésében és biztosítást az időjárásból adódó, esetenként korlátozott permetezési lehetőségek hatékony elvégzésében. A rezisztens fajták ugyanúgy megbízható megoldást jelentenek, mivel korlátozza a világos levélfoltosság kártételi veszélyét, ha egyes évjáratokban a hagyományos betegségek elleni védelem hatására megváltozik a betegség ismert érzékenysége.

 

A legtöbb fajtánkra jellemző gyors levélnövekedés és az erőteljes tavaszi fejlődés további előnyöket, értékeket jelent a betegségek ellen, lehetővé téve, hogy a növény - éppúgy mint a rovarok esetében -, kinőjön a kértevők „foga„ alól

 

Bár a verticilliumos hervadás elleni rezisztencia megbízható forrásait még meg kell határozni, tudvalevő, hogy a különböző fajták különböző mértékben érintettek e betegség elleni fogékonyságban, ami lehetőséget biztosít a számunkra, hogy nemesítési programjainkban a betegség elleni tolerancia értékes szintjét elérhessük. Az ilyen, ellenálló tulajdonságokkal rendelkező fajták a megfelelő vegyszeres kezelések hiányában különösen értékesnek számítanak.

 

A fehérpenészes rothadás (szklerotínia) a másik olyan veszély, aminek genetikai megoldását még fel kell fedezzük. Szerencsére a virágzás idején jól időzített permetezés igen hatékony e betegséggel szemben.

 

Mivel a szklerotínia fertőzésének a kockázata a virágzás elhúzódásával nő, a mi alacsony zöldtömegű, különösen télálló fajtáink, melyeket eredendően rövidebb virágzási időintervallum jellemez, ebben az esetben szintúgy értékesek lehetnek, mivel kevesebb a permetezési igényük.