MIÉRT A DEKALB?

2018.09.26.

A DEKALB előnyei

A legmegbízhatóbb termesztési teljesítmény kulcsa, hogy a legtöbbet hozzuk ki az olajrepce egyedi tulajdonságainak kombinálásával, melyek:

 

  • a magas jövedelemtermelő képessége,
  • a köztes növényként jelentkező értékei,
  • egyéb, a termesztéstechnológiát érintő előnyös tulajdonságok.

Ez az oka annak, hogy a repcetermesztés javítását megcélzó programjaink a fejlesztések során ugyan olyan fontosnak tartották a termesztést érintő kihívásokra adott genetikai megoldások kialakítását, mint a termelés potenciál növelését.

A hibridnemesítési folyamata

A modern hibridnemesítés forradalmasította a fajták fejlesztésének sebességét és tulajdonságainak hatókörét. A látványos, minden téren bekövetkező teljesítmény javulása eredményeként a hibridek évek óta az európai repcetermesztés vezető genetikái.

A modern hibridek egyre nagyobb elismerést vívtak ki fejlődési tulajdonságaikkal, amelyeknek köszönhetően különféle éghajlati és talajviszonyok között is termeszthetőekké váltak. A hibridek, a tiszta vonalakkal ellentétben, hajlamosak az erőteljeseb növekedésre. Egyes hibridek azonban észrevehetően erőteljesebben növekednek, minta a másik. Az, hogy valami hibrid, önmagában nem garancia a kiemelkedő növényállomány kialakulására.

Az erőteljes növényfejlődési képesség régóta kiemelt figyelmet kap a DEKALB repcenemesítési programjában. Ez biztosítja, hogy az előállított hibridek jól ellenálljanak a mostohább körülményeknek és jó eséllyel vészeljék át a keményebb teleket is. Ezzel egy időben csökkenthető a repcebolha és a csigák okozta kártétel kockázata, ami különösen a korábban, a vetőmagok csávázásánál alkalmazott neonikotinoid szerek betiltása és a metaldehides kezelés falhasználásának korlátozása miatt fontos tényező.

 

  • DEKALB MARKER HASZNÁLATÁN ALAPULÓ NÖVÉNYNEMESÍTÉSE:

    A genetikai markereket a DEKALB laboratóriumi-, és szántóföldi tesztjeiben termesztett növényeikben egyaránt megtalálhatóak, így minden egyes megtermelt szemben lehetővé teszik a fejlesztésre kiválasztott tulajdonságok DNA analízissel való nyomon követését. A hagyományos szántóföldi szelektálással kombinálva ez az eljárás egyidőben teszi lehetővé, hogy a legtöbb kísérlet elvégzése mellett a legnagyobb előrehaladást érhessük el a teljesítmény javítása érdekében.

 

  •  DEKALB KETTŐS HAPLOID:

    A kettős haploid egyre gyakrabban alkalmazott innovatív technikai megoldás, mely a DEKALB hibrid szülők előállítására pollenszemcsékből, gondosan ellenőrzött sejtkultúrában fejleszt ki növényeket. Ezzel tiszta szülői vonalak állíthatók elő, ami ahhoz szükséges, hogy minden keresztezésből azonos hibrideket kaphassunk.

 

  • Különböző hibridek a különféle körülményekhez:

    DEKALB hibridek.Mint ahogy a gazdaságokban, sok más folyamathoz és projekthez hasonlóan a repcetermesztés sikeressége is a legjobb genetika kiválasztásán, a termesztésére, agronómiájára és piacra hozatalára szánt gondosságon múlik.

    A DEKALB hibridek a leginkább képesek igazodni a gazdaság változó termesztési körülményeihez. Magas hozamokat és tartósan jó teljesítményt biztosítva optimalizálják a befektetések megtérülését.

 

Kutatásaink és termesztőink tapasztalatai egyértelműen igazolják megoldásaink értékét, melyek lehetővé teszik a legköltséghatékonyabb őszi repce termesztéstechnológia kialakíthatóságát napjaink egyre változékonyabb és kevésbé kiszámító éghajlati és közgazdasági viszonyai között is.