Nitrogén felhasználási hatékonyság

2018.09.26.

 

A NÖVÉNY AZON KÉPESSÉGE, MELY KEDVEZŐ ÉS KEDVEZŐTLEN KLIMATIKUS VISZONYOK KÖZÖTT IS HASZNOSÍTJA A NITROGÉNT, A MAXIMÁLIS TERMÉST ELÉRHESE ÉRDEKÉBEN.

 

Tudta, hogy több termést termelhet kevesebb nitrogén felhasználásával azáltal, hogy a tápanyagokat felvehetőbbé teszi a növények számára? Ily módon maximalizálhatja és stabilizálhatja terméshozamát a nitrogén hatékony felvételét biztosító DEKALB hibridek használatával.

 

Biztosítsa be olajrepce termesztését a DEKALB nitrogén felvételében hatékony hibridjeinek használatával.

   

  • A repcetermés alapvetően függ a nitrogén műtrágyázástól.
  • A nitrogén hatékony felhasználása akár 0,35 t/ha-al is növelheti a termésátlagot.

 

Az őszi káposztarepce magas termésmennyiség elérésére történő nemesítése nem nehéz feladat. Az azonban, hogy ezt a terméspotenciált kombináljuk a kevésbé kedvező körülmények között elérhető legjobb teljesítmény elérésének a képességével már jóval nagyobb kihívás.

 

Mégis, a magas termőképességű fajták, melyek kevés nitrogénhez jutnak például a talaj nedvességtartalmának - legyen az túl sok vagy túl kevés – következtében leginkább elveszítik a teljesítőképességüket. E tapasztalat értékes lehetőséget kínál a növény termőképesség-biztonságának általános javítására. Ez különösen fontos ma, amikor a klímakutatók az időjárás változékonyságának fokozódását, a szárazságok és áradások gyakoriságának növekedését jósolják szerte Európában.

 

Pontosan ez az, ami izgalommal tölt el bennünket, hiszen jelentős eltéréseket voltunk képesek kimutatni a magas terméshozamú őszi káposztarepce fajtáink között, melyek ugyan olyan mértékben tolerálták a tápanyag-ellátottságból, mint az egyéb környezeti hatásokból adódó stresszeket.

 

Az olajrepce európai nemesítésében szerzett tapasztalataink hosszú sora megtanított bennünket arra, hogy a legjobb hibridek sokkal nagyobb mértékben képesek kompenzálni a környezeti stresszfaktorok széles választékát, mint az egyszerű vonalak.

 

Ez még akkor is így van, ha a kezdeti eredményeink több helyről kimutatták, hogy a korszerű, toleráns hibridek jellemzően 22 %-al kevesebbet teremnek, ha a nitrogénbevitelt 180 kg/ha-ról 120 kg/ha-ra csökkentjük.

 

Míg a legkevésbé toleráns fajták több mint 25% termésveszteséget szenvedtek, tapasztalatunk szerint, a legtoleránsabb hibridjeink esetében a terméscsökkenés 15% vagy annál is kevesebb mértékű volt. Mindez rávilágított arra, hogy az őszi káposztarepce termesztésének rugalmassága és megbízhatósága nemesítéssel lényegesen tovább javítható. Fajtáinkat a legtöbb nemesítési program megszokott metodikájával ellentétben lényegesen alacsonyabb nitrogénellátottsági szinteknél szelektáltuk, mindezzel sikerült mindig egy kicsivel több extra táplálkozási rugalmasságot építettünk fajtajelöltjeinkbe. A számos nemesítő állomásunkon végzett szigorúan korlátozott nitrogén utánpótlás, valamint a kifejlesztett fajtáink korlátozott és normál műtrágyázási technológiák közepette való kipróbálásából kapott eredmények igazolták, hogy bátran építhetünk erre az előnyre.

 

Ennek köszönhetően sikerült olyan fajtákat előállítanunk, melyek következetesen kombinálták a normál nitrogén-ellátottság mellett megbízhatóan magas szemtermés és össztömeg előállítás, míg komolyan korlátozott nitrogénellátás esetén teljesítményük csak jelentéktelen mértékben esett vissza.

 

Tanulmányaink szerint a tápanyagellátásból származó stressz toleranciája szoros összefüggésben van a kiváló általános és a szár alsó részeiből kiinduló bokrosodási képességgel; ezek a képesség -melyek számos hormonális tényezőtől függenek - , elsősorban azok, amelyek az apikális dominanciával állnak kapcsolatban.

 

Az elmúlt években sikerült jelentősen javítani olajrepce fajtáink ellenálló képességét a terméshozam-védelmét biztosító számos tulajdonság beépítésével.

 

Ilyenek tulajdonságnak számítanak a gyors fejlődési erély, az egyes levélbetegségekkel szembeni rezisztencia, a gyökérgolyva elleni rezisztencia, a kipergés-ellenállóság és a télállóság.

 

Ezeket a genetikai előnyöket nagyobb nitrogénhatékonysággal kiegészítve ajánlatunk lehetővé teszi számunkra, hogy még nagyobb termésbiztonságot és fokozott termesztési rugalmasságot tudjunk kínálni a termelők számára.