Jól beállt állományok

2018.09.26.

 

A GYORS LEVÉLFEJLŐDÉSŰ, ÉLETERŐS HIBRIDEK A LEGELLENÁLLÓBBAK A KÁRTEVŐKKEL SZEMBEN

 

 

 

 

Tudta, hogy az életerősebb fajták éppúgy segítenek a rovarokkal-, és a betegségekkel szembeni kockázat csökkentésében, mint a gyomok visszaszorításában? A gondosan termesztett növények könnyebben viselik el a tél viszontagságos körülményeit.

Biztosítsa be olajrepce termesztését a DEKALB megfelelő, kártevő-rezisztens megoldásaival.
  • Azok a repcehibridek, melyek őszi fejlődése gyorsabb és tavaszi szármegnyúlásuk korábban indul el, sokkal ellenállóbbak a repcedarázs és a repcebolha lárváinak kártételével szemben.
  • A gyorsabb őszi fejlődés és a korábbi tavaszi szárba indulás értékes toleranciát biztosítja a helyileg, elszórtan fellépő csigák kártételével szemben.
  • A gondosan termesztett, a telet jobb állapotban átvészelő növények nagyobb valószínűséggel jobban hasznosítják a tavaszi nitrogén fejtrágyát, így fajlagosan javul a művelt haszontermelő képessége és megtérülése.

 

Az őszi repce termesztését és tavaszi túlélését számos kértevő komolyan veszélyezteti. Leginkább a repcedarázs és a repcebolha lárvái, helyenként a csigák és a galambok jelentenek fenyegetést.

 

Az igen erős őszi repcedarázs, és a repcebolha lárvája, valamint a csiga támadásból adódó rágások teljesen elpusztíthatják a csírázó növényeket, míg enyhébb invázió esetén az egyenetlenné váló állomány és a nagy területű növénypusztítás jelentősen csökkentheti a várható termést.

 

A repcebolha korai támadása sokkal pusztítóbb azokon a termőhelyeken, ahol az alacsony talajnedvesség korlátozza a növény gyors növekedését, míg a csiga kártétele ott súlyosabbak, ahol az ősz csapadékos.

 

A mellett, hogy a kifejlett egyedek a leveleket károsítják, a repcebolha lárvái a szár belsejében táplálkoznak, ami a szárak elvesztéséhez vagy azok gyengüléséhez vezethet, melyek szintúgy jóval fogékonyabbá válnak a tél során fellépő fagykárokra.

 

A repcedarázs lárvái a levelek károsításával jelentősen gyengítik azok növekedési erélyét, melynek eredménye, hogy a legyengült repceállom nehezen, megritkultan vészeli át a telet, tavaszi újra-indulása vontatott.

 

Neonikotinoid alapú csávázás hiányában a piretroid hatóanyagú rövarölőszerek levélre történő kipermetezése jelenti az egyetlen megoldást a repcebolha ellen.  A piretroid rezisztencia növekvő előfordulása azonban egyre nagyobb mértékben korlátozza e készítmények hatékony használhatóságát egész Európában. Új típusú csávázószerek használata (pl. Lumiposa) nagyban segítené e kártevő elleni hatékonyabb védelmet.

 

A repcedarázs kártétele már ősszel megjelenik, mely a 2-8 leveles repcében károsítva jelentős termésveszteségeket okozhat. A kártevő elleni hatékony védekezés nagyban függ a használható csávázószerek és permetszerek választékától. A repcebolha ellen választott készítmények a repcedarázs ellen is hatékonyak.

 

Habár a legsúlyosabb károsításokat valószínűleg önmagában a növény nem tudja kivédeni, mi úgy tapasztaltuk, hogy azok az erőteljes növekedésű fajták, melyeket a nemesítési programunkban előtérbe helyeztünk, jobban tolerálták ugyanazt a károsítási szintet, mint amelyek a kevésbé erőteljes növekedésű fajtáknál súlyos károkat okozott. Mi úgy tekintünk a gyors őszi fejlődésre, mint egy, a kártevők elleni védekezési program értékes elemére, mely lehetővé teszi, hogy a növény kinőjön a repcedarázs, repcebolha és meztelen csiga „foga„ alól, csökkentve a termésre gyakorolt kártételi hatást.

 

Legújabb kutatások tovább igazolják, hogy azok a hibridjeink, melyek a tél előtt gyorsabban fejlődnek és tavasszal korábban indulnak szárba, határt szabhatnak a levelet károsító repcedarázs és a levelet és szárat egyaránt károsító repcebolha-lárvák kártételével szemben.

 

Rendkívül erős fertőzöttség esetén ezek a fajták érzékelhetően kevesebb fő szárat vesztettek el, és sokkal kisebb mértékben károsodtak, mint azok, melyek lassabb növekedésűek voltak vagy később indultak szárba.

 

Ezek a gyors növekedésű hibridek éppúgy fertőződtek lárvákkal, mint a kevésbé gyors korai növekedést mutató fajták, azonban fokozott bokrosodási képességük miatti a nagymértékű zöldtömeg és a korábbi tavaszi újra indulás következtében könnyebben kiheverték a kártételt.

 

Alternatív stratégiaként a kevésbé gyorsan fejlődő fajtáink olyan termesztési technológiákhoz igazodnak leginkább, amelyek vetése augusztusban olyan korán történik amennyire csak lehet, így a növény a repcebolha kártételének csúcsidőszaka előtt túlnő a számára leginkább sebezhető fejlődési stádiumon.

 

A korai fejlődési sebességtől függetlenül, az erőteljes növekedési erejű fajták, melyek képesek a koratavaszi gyors újra fejlődésre, a legjobb lehetséges ellenálóságot kínálják a téli csiga és galamb támadásokkal szemben.