Gyökérgolyva

2018.04.20.

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyökérgolyva (Plasmodiophora brassicae) hazánkban is felütötte a fejét.

 

Source: FreieUniversitatBerlin2013

1. kép

A feltűnése meglepetésszerűen érte a szakmát, habár a betegség már rágóta jelen van egyéb káposztafélékben. Európában körülbelül 100 ezer hektáron okoz komoly termésveszteségeket a savanyúbb talajokon. Mivel Magyarország mezőgazdasági területeinek jelentős része savanyú talaj, ezért a lehetséges kitettség számottevő. Mivel célzottan nem igen kerestük a kórókozót eddig, ezért azt sem tudjuk, hol okozott edig terméskiesést, melyet ha észleltünk is, valószínűleg más faktornak tulajdonítottunk.

 

 

A betegség megjelenéséhez szükséges feltételek (szakértőnként - Diederichsen, Tür - kissé eltérő számok tól-ig megjelenítve):

  1. 7 alatti talaj PH
  2. talaj víztartalom: 50-60%-os szántóföldi vízkapacitásnak megfelelő
  3. talajhőmérséklet: 12-16Cº / 18-24Cº (az első értékpár német)
  4. gazdanövények: a kersztesvirágúak, termesztett és gyomfajai (pásztortáska, vadrepce, káposzta, ast.)

A spórák 17-20 évig is életképesek maradhatnak.

 

A vékedekezésnél az integrált növényvédelem alapelveit kell szem előtt tartani. A kemikáliákkal történő védekezés nem megoldott. A következő elemeket célszerű figyelembe venni:

  1. Kipergésellenálló, gyökérgolyvarezisztens hibrid
  2. ClearField gyomirtástechnológia a keresztesvirágú gyomok mint gazdanövények kiküszöbölésére
  3. széles vetésforgó
  4. vízelvezetés ahol arra szükség lehet
  5. meszezés

 

A hibrid és gyomirtás nem véletlenül szerepel az első helyen, ezen elemek nélkül sikeres védekezés nehezen képzelhető el. Nyilván a vetésforgó is kiemelt fontosságú, de inkább általánosságban a többi betegség miatt. Egy 20 évig túlélő kórokozót a vetésforgó nem képes megállítani.


A DEKALB idén rezisztens teszthibridet hoz Magyarországra és terveink szerint a lehető legszélesebb körben tesszük elérhetővé a ppotenciálisan kitett területeken gazdálkodó gazdaságoknak. Az egymás mellé kerülő rezisztens és érzékeny hibridek álományvizsgálatából és terméseredményeiből megállapítható lesz a fertőzés jelenléte és súlyossága.

A DK PLATINIUM (feltöltés alatt) a DEKALB repcenemesítés egy igen fontos mérföldköve, mivel kategóriájában kiemelkedő termőképessége kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal kombinálódik. A COBORU lengyel regisztrációs hatóság 2016-os jelentése szerint a kísérleti termésátlaghoz képest produkált termésteljesítményét 4 éven keresztül egyetlen más golyvarezisztens hibrid sem volt képes túlszárnyalni.

Az alábbiakban néhány külső forrást linkeltünk be. A későbbiekben oldalunkat egyéb külföldi linkekkel és lefordított szakmai anyagokkal bővítjük, hogy gazdatársaink egy oldalon férhessenek hozzá a betegséggel és a védekezéssel kapcsolatos információkhoz.

 

Agroinform - 2017. november 17.
https://www.agroinform.hu/szantofold/rejtelyes-novenybetegseg-utotte-fel-a-fejet-magyarorszagon-34841-001

..........

VMNK - 2017.november 07.
https://www.vmnk.hu/index.php/495-gyokergolyva

..........

Agrofórum - 2018. március. (csak a nyomtatott újságban érhető el)
Dr. Varga, Zs. (2018): Gyökérgolyvás (Plasmodiophora brassicae) betegség fellépése őszi káposztarepce állományokban Nyugat-Magyarországon. Agrofórum, 74. extra, 74-78 pp.

..........

AgroNapló - 2018.06. (nyomtatott verzió). 52-53. oldal

Dr. Varga Zsolt: Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegségéről

https://issuu.com/agronaplo/docs/agronaplo_1806_issuu_web

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kép 1:
Elke Diederichsen - Freie Universität Berlin - Institut für Biologie – Angewandte Genetik, elked@zedat.fu-berlin.de

Átlagos (0 Szavazatok)